Takavetoiset Ladat: 2101-2107, myyty Suomessa vuosina 1971-1997
Otsikoi muotoon: TEHTAAN MALLINUMERO - VUOSIMALLI - VAPAAEHTOINEN NIMI - VAPAAMUOTOINEN AUTON TILA (PROJEKTI/KÄYTTIS/YMS.)
Alueen säännöt
Otsikoi postauksesi muotoon:
TEHTAAN MALLINUMERO - VUOSIMALLI - VAPAAEHTOINEN NIMI - VAPAAMUOTOINEN AUTON TILA (PROJEKTI/KÄYTTIS/YMS.)
Huom! Ketjun nimeämisessä saa ja on toivottavaa käyttää hieman mielikuvista sääntöjen puitteissa jotta autosi erottuisi muiden joukosta. Jos autoillasi on esimerkiksi nimi tai joku muu kuvaus projektista olisi suotavaa pelkän mallinumeron ja vuosiluvun lisäksi.
Nyt kun saatiin tänne tämä esittely osio niin voisi alkaa tänne tarinoimaan. Tiedä vaikka saisi taas kipinän tätä projektia varten.
Alunperin oli tarkoitus alkaa tuota jo edesmennyttä axtecia rakenteleen vaan totesin sen huonoksi ideaksi tuon vähäpäästöisyyden takia.
Millään ei meinannu oikein sopivaa (lue: halpaa) kanttilamppua löytyä mutta pitkän etsinnän jälkiin löytyikin lähistöltä sopiva. 28.3.2012 tuli trailerin päällä tuollainen 2105 1200S -88 projekti autoksi. 450 euroa tuo maksoi mutta tekniikka kuitenkin tuntui olevan toimiva. Ruostettahan tuossa on kohtuu paljon mutta sehän ei niin vakavaa ole. Peltiä kun kuitenkin saa rajan takaa ihan kohtuudella.
Tämä tosiaankin sitten on kuten otsikkokin kertoo ikuisuusprojekti eli tehdään silloin kun kiinnostaa ja jaksetaan. Seuraavaan elokuuhun menikin tuo aloitus eli auto talliin ja purkamaan. Perä tuli pudotettua alas kun totesin laakereiden olevan entiset. Pääseepähän samalla tekeen ruostekorjaukset paremmin kun ei ole taka-akseli edessä. Pudottelin myöskin kardaanin ja vaihdelaatikon pois edestä jotta päästää käymään pohja kunnolla läpi ja jarruputketkin helpompi vaihtaa.
Jarruputket olikin siinä kunnossa että nuo oli syytä vaihtaa. Lahonneet ja myöskin aika epämääräisiä jatkoliitin patentteja jotka vedetty väärillä jengoilla paikoilleen. Taka-akselissakin oli ylipitkät putket kierrätetty iskarien alapuolelta mikä mettä-autoteillä möyrytessä olisi johtanut takuuvarmasti putkien ennenaikaiseen hajoamiseen. Tuossa kun putket revin pois niin vaihtui myöskin jarrupaineensäädin ja pääsylinterikin uuteen. Samalla vaihdoin myöskin polttoaineputken kun oli aika hapettuneen näköinen ja vielä pääsi hyvin käsiksi tuohon.
Joka pyörälle joutuu vielä vaihtaan jarrut kun on aika heikossa hapessa jarrusatulatkin eli työtä vielä piisaa.
Peltitöitähän tässä sitten loppujen lopuksi olikin paljon enemmän kuin aluksi näytti. Jarruputkia vaihdellessa aloin repiin repsottavia massoja pois taka-akselin yläpuolelta ja alta paljastuikin ruostetta kohtuudella. Läpireikiä ei onneksi vielä ollut. Pohja teräsharjalla kirkkaaksi ja ferrexit pintaan ja massat päälle.
Kuskinlattia olikin sitten jo aika pahan näköinen. Syöpynyt pelti aika ohueksi. Venäjältä onneksi saa korjauspaloja joten suotta alkaa ite naputteleen peltiä muotoon. Vaihtui koko kuskinlattia.
Vänkärin puolelta tyypilliseen tapaan oli siitä poikkipalkin kohdalta pelti mädäntynyt mutta tässä päästiin kuitenkin kohtuu helpolla. Aikaisemmat korjaukset oli aika karmeaa katseltavaa kun ilmeisesti tietokoneen kotelon kylki oli uhrattu paikaksi joka lähtikin melkein käsin repimällä irti ja alapuoli oli peitetty noin kahden sentin vahvuisella pakkeli kerroksella.
Takalattia ei onneksi muutamia pintaruosteita lukuunottamatta paljastanut mitään ylläreitä. Kardaanitunneli oli vähän ottanut ruostetta mutta sielläkään ei läpireikiä ollut.
Pohja kun saatiin laiteltua siedettävämpään kuntoon niin luonnollisesti myös helmathan oli aika heikolla hapella. Venäjän kävijöiltä sitten hommasin uudet helmapellit ja eikun tinaileen kasaan. Vänkärin puolen helmaa vaihdellessa kattelin että joutuupa takalokasuojan ja pyörän kotelonkin rakenteleen uusiksi ja samalla se tankin aluspeltikin pitää laittaa uusiksi. Takalokasuojan kanssa tuli tehtyä pieni kämmi tuon pellin rei'ityksen suhteen. Ei sattunutkaan pokkaus ihan kohdalleen niin nyt sitten on monta pientä reikää paikattavana eli olisihan tuon voinut paremminkin tehdä.
Pyöränkotelo olikin sitten hyvässä ruosteessa eli joutui puoliksi rakentaan uudelleen. Takaturvavyökään ei käytännössä ollut juuri enää kiinni kun oli pelti menny pehmeäksi vahvikkeen ympäriltä. Tuossa axtecissa turvavyön paikat olikin hyväkuntoiset niin ei muutakuin rälläkkä soimaan ja sieltä sopivat korjauspalat.
Kuskin puolella vielä odottaa samanlaiset ruosteremontit kun vaan saisi taas sen innostuksen takaisin näihin pelti töihin.
Talvipakkasilla kun ei isosti ole intoa tuolla tallissa turkishaalarit päällä hommia tehdä niin piti keksiä jotain mitä voi sisällä tehdä. Tuossa kun hommasin 2107 mallin kojelaudan niin eihän sitä voi mittaristoakaan jättää rauhaan.
Nuo alkuperäiset vihreät mittarivalot on aika surkeat niin niitähän sitä piti ensimmäisenä alkaa muokkaileen. Vihreät valokuvut pois. Valaistus parani huomattavasti mutta sitten hoksasin että ledithän olisikin nykyaikaa. Tuli hommattua kosteussuojattua led-nauhaa jonka askartelin kiertämään mittariston sisällä. Nyt ainakin oli valoa mittaristossa, ehkä vähän liikaakin. Piti alkaa vastuksella pudotteleen valon kirkkautta ettei tarvi pimeällä ajaa aurinkolasit päässä. Alkuperäinen valojen kirkkaudensäätö kun ei ledien kanssa toimi liian pienen resistanssin takia. Tuon himmentimen resistanssi kun oli vain 6 ohmia kun taas tuo led-nauha vaati muistaakseni 500 ohmin vastuksen ennenkuin alkoi oleen valo riittävän himmeä. Voi olla että laitan vielä 0-500ohmin potikan tuohon perään niin saa vielä tarvittaessa himmennettyä valoja.
Valot kun saatiin sopivaksi niin luonnollisesti mittarinpohjat piti myöskin muokata. Ainakin tässä vaiheessa on paikoillaan valkoiset pohjat mutta nuo tuskin jäävät lopulliseksi versioksi eli ovat vain ns. työversiot.
Alkuperäinen volttimittari sai lähteä mäkeen ja tilalle vaihtui digitaalinen mittari. On varmasti tarkempi kuin Ladan oma mittari. Economy mittarikin sai häädön ja sen paikalle tulee ulkolämpömittari. Tuon alapuolelle tulee vielä varoitusvalot jos palaa edestä polttimo niin sammuu mittaristossa valokin. Polttoaineen varoitusvalokin muuttaa hieman eri paikkaan.
Tuli tuo weberin kaasarikin hommattua niin piti siihenkin alkaa väkertään ilmanputsarikotelo. Noita Ladan omia kun pyöri nurkat täynnä niin sellaisesta aloin muokkaileen sopivaa niin saa mennä vakioputsarilla. Ei tarvi alkaa miettiin että mikä siihen nyt olikaan sopiva.
Aluksi tein kartongista sapluunan mikä passasi tuohon kaasarin päälle jonka mukaan sitten tein pellistä sovitepalan. Joutui hieman leikkeleen ensin tuota putsarin koteloa että sen sai mahtuun tuohon webrun päälle. Leikkelyn jälkiin ei muutakuin hitsaten sovitepala kiinni. Kotelosta poistin tuon ylimääräiseksi jääneen kaasarista tulevan letkun paikan joka on tuossa huohotin putken juuressa. Hitsasin myöskin kaikki saumat tiiviiksi tuosta kotelosta.
Jonkun verran joutui myöskin kantta muokkaan kun siirtyi aavistuksen yhden kannen kiinnityspultin paikka.
Nyt tässä kesällä kun tuota projektia tuolla tallissa vähän varovasti sivusilmällä kuikuilin niin sain jonkinlaisen kipinän alkaa jotain touhuaan ja kohteeksi valikoitui pissapojansäiliö. Nuo kanteen integroidut pumput on usein ongelmallisia niin aloin miettiin että miten saisi normaalin tarvikepumpun tuohon kiinni. Mietin jotain samantyylistä ratkaisua kuin nappiksessakin eli säiliön pohjaan pitäisi saada jonkinlainen pilli ja erillinen pumppu koriin kiinni. Kahta pumppuahan en tule enää tarvitsemaan kun lampunpesurit lähtee poistoon. Jo senkin takia kun umpiot ei tule säilymään alkuperäisinä vaan siitä sitten lisää kun on niiden aika.
Porasin 6mm kuusiokolopultin läpi 3mm:n reiän jonka sitten laitoin pohjan läpi. Reilusti sikaflexiä tiivisteeksi ja nyloc mutterilla paikoilleen kiristys niin ei lähde löystymään. Päälle taas reilusti sikaflexiä.
Irrottelin kansista nuo vanhat jumineet pumput ja leikkasin pumpuista ne yläpään laipat pois jotka sitten kiristelin takaisin kanteen kiinni. Väliin laittelin kumimattoa ja sikaflexiä niin pysyy nesteet säiliön sisällä paemmin.
Tekemistä olisi vielä reilusti kun vain saisi sen motivaation jostain kaiveltua. 1500 kone odottaa rakentamista ja 5-vaihteinen laatikko laakerointia ja tuo 3,9 perä odottaa vuoroaan. Sisustaakin pitäisi alkaa jossain välissä tekemään ja ohjaukseenkin pitäisi alkaa paneutuun vaan sen aika näyttää että millä aikataululla. Osat alkanee kohta oleen jo kaikki hommattuna eli puuttuu enää vaan tuo aikaseksi saaminen. Moni on kysynyt että milloin tuo valmistuu niin heille olen vain vastannut että kesällä, mutta vuotta en vielä sano. Tätä topicia jatketaan taas sitten kun hommat etenee.
Tuli vaan yks kysymys mieleen, että eikai tuo kuva ole juuri ennen maaleja? Luulis että tuolla maalin allahan sen vain jatkaa ruostumistaan. Rälläkkäänhän saa niitä teräsharja laikkoja, millä ton kokosen alueen olis saanu hianosti hiottua. Sitte porakoneeseen se pikkuteräsharja laikka ja vetää sillä sitten ne tummat ruosteen alut, mitkä näyttää puhtaalta pelliltä. Parashan varmasti olisi hiekkapuhallus, mutta siihenhän kaikilla ei oo mahdollisuutta.
Ainakin entisaikojen Ferrex pysäytti tuollaisen ruosteen kymmeniksi vuosiksi, jos ruosteisen pinnan oli kuitenkin puhdistanut jollain liuottimella ennen maalausta. Tavallinen maali ei toki ruosteen päällä pysy. Eikä taida nyky-Ferrex olla läheskään yhtä hyvää (ja myrkyllistä) kuin 20 v sitten.
Tuossa paikassa on se ongelma että sillä teräsharjalla ei päässy ottaan joka paikkaa puhtaaksi. Kuvassa näyttää isolta tuo alue mutta ei edes pikkurälläkällä mahtunu puhtaammaksi saamaan. Tuo taitettu reunus estää pääsyn tuohon paikkaan. Kuitenkin käsin teräsharjalla pyyhkästy enimmät pois pinnasta. Hiekkapuhallukseen olisi itellä vehkeet mutta auto kun ei ole siirrettävissä niin en alkanu tuolla tallissa puhaltaan. Sitä hiekanpölyä kun olisi sitten ihan joka paikassa. Muuten olisi kyllä oikein bueno kun pystyis puhaltaan ja varmasti puhaltaisinkin. Toivotaan että tuo wanha ferrex pitäisi tuon ruosteen loitolla. Kuulostaa ainakin myrkyltä kun purkissakin lukee vielä että aktivoitu lyijymönjä. Sinkkimaaliakin menny aika reippaasti kun sillä vedelly pohjia.