pressa kirjoitti: 14.11.2009 17:33Kaikilla hitseillä syntyy saumaa, jopa ydintäytelanka mikeillä...
ps. en vieläkään osaa hitsata (vaikka eräs sanontahan on että. kaikki osaa hitsata, jälki on vain erilaista).
Nostetaanpa vanhaa aihetta ylös. Eli tällä halvalla ydinjäte langalla hitsasin eskaritonpa lokasuojan edelliseen autoon ja katsastusmiehille kelpasi ja kiinni pysyi, auto poistui liikenteestä kun uusi omistaja hajotti vaihdelaatikon eikä uutta kannattanut laittaa.
Eilen taas hitsasin muutamat lattaraudan palat yhteen ja kestivät käytössään.
Nykyään hitsaan töissä sellaisella ammatti migaronikilla jossa säätöjä kuin lentokoneessa. Silläkään en ruosteiseen pohjaan saa paikkaa ellei aluspeltiä saa puhtaaksi, toki ruoste sulaa enemmän mutta kipinää lentää samoin kuin halppis ydinlangalla.
Mulla taas vaihteeksi särkyi joltain 80 luvulta oleva Esabin 125 miggi. Tähän joskus kymmenen vuotta sitten piti vaihtaa jotain diodeja tms. Tuttu sähkäri ne sillon vaihtoi ja nyt olisi varmaan sama edessä, kun ei saa edes uusia millin ja 1,5mm peltejä tarttumaan toisiinsa.
Tai sitten langansyötössä jotain ongelmaa.
Ota yleismittari ja laita se ensin tasasähkö (dc) puolelle ja mittaa jännite, paljonko näyttää voltteja? (jotain 38v?) Sitten laitat vaihtojännite (ac) puolella ja kokeile mitä näyttää?? Jos näyttää lähes samaa niin silloin tasasuuntaus diodit ovat rikki ja niiden vaihto auttaa. Jos taas palaa suuttimeen kiinni niin lankaa ei tule tarpeeksi ja silloin langan syöttö kaapeli puhdistaa ja rulla säätää. Meillä työmaalla on jo tuo langan syöttimen rulla kulunut niin paljon, että säätöjousen väliin on pitänyt jo laitta peltiä lisää että painaa tarpeeksi. Silti jos menee liikaa kahvakaapeli mutkalle niin takkuaa.
Vielä kun tietäisi että mistä kohtaa niitä jännitteitä pitää mitata.
Uuden poltinkaapelin ostin noin kolme vuotta sitten. Puhaltelin sen nyt puhtaaksi ja syöttörullien kireyttä olen kanssa säätänyt löysästä tiukkaan, nettikeskusteluissa mainittiin että liika kireyskään ei ole hyväksi. Se kaapelin sisus ei taida paljoakaan maksaa että sen nyt voisi jo uusiakin, vaikkei tällä kauheasti ole hitsattukaan, mutta tässä mallissa hitsikela on ihan avoimena niin kerää enemmän töhkää sisäänsä.
Purkamatta ei näe, että minne maakaapeli oikein menee, että onko siellä joku ruosteinen pulttiliitos jossain?
Ei ole tarvinnut hitsata, niimpä mig odottaa edelleenkin diodinvaihtajaa, siihen tulokseen tulin, että itse en niitä ala enkä osaisikaan vaihtaa.
Nyt sitten naapuri sattumalta kaupitteli Kempin super kempomattia, eli valovirta miggiä. En vielä luvannut ostaa mutta kokeiltavaksi sen sain ja hyvältä tuntuu jos pysytään ohuissa pelleissä. 6mm paksuun kokeilin ja siinä ei enää sula läpi asti. Tosi harvoin mitään 3mm paksumpaa edes tarvitsee hitsatakaan, että ehkä tuollakin pärjäisi, ja kunnostaisi esabin voimavirtakoneen sitten joskus myöhemmin jos tuntuu, että on tarvetta.
Pitäisi vaan osata muistella, että oliko esab toimiessakaan autopeltiä hitsatessa niin hyvä kuin miltä tuo Kemppi nyt tuntui. Enemmän säätöjähän tuossa kempissä on, kun virtaa voi säätää ykkösestä kymppiin asti. Esbissa vain neljä asentoa.