Samaran, Kalinan ja 11X:n takajarrujen säädön periaate
Lähetetty: 30.9.2007 19:24

PAINEENSÄÄTIMEN VÄÄRÄ SÄÄTÖ VOI TEHDÄ JARRUISTA HENGENVAARALLISET! Älä tee itse mitään, jos olet epävarma.
Tämä teksti pyrkii selostamaan paineensäätimen toimintaa, eikä ole valmistajatehtaan ohje säätöä varten
Tervehdys, toverit!
Samaroissa, 110-sarjan Ladoissa sekä Kalinassa on ylläolevan kuvan mukainen takajarrujen paineensäädin. Säädin sallii takajarruille sitä suuremman jarruvoiman, mitä suurempi kuorma taka-akselilla on.
Säätimen näkee katsomalla auton alle vasemman takapyörän edestä.
Seloste:
1 - paineensäädin
2 ja 16 - kiinnitysruuvit
3 - säätövivun kiinnike
4 - akselipuikko
5 - säätövipu
6 - säätövivun akseli
7 - säätövivun jousi
8 - kiinnike auton koriin
9 - säätimen pidin
10 - joustava säädintanko
11 - välikappale (yläpää kiinni taka-akselistossa)
Kun käyttöjarrua painetaan, pyrkii paineensäätimen 1 etupäästä ulostyöntyvä kara (kuvassa vasemmalla) siirtymään ulospäin. Mitä ulommaksi kara pääsee, sitä vähemmän takajarrut saavat painetta ja jarruttavat siis vähemmän.
Kun takajousitus on täysin tai lähes ylhäällä, pienellä jarrupaineella karaan vaikuttaa vain jousen 7 vastus. Kara pääsee helposti ulospäin ja takajarrujen voima on pienehkö.
Kun takajousitus painuu, kääntää säädintanko 10 vipua 5 lähemmäksi säädintä 1. Mitä enemmän takajousitus painuu, sitä suurempi on vivun 5 voima säätimen karaan ja sitä suuremmaksi voi takajarruvoima kasvaa.
Lada 110-sarjan korjaamokäsikirjan mukaan tehdään säätimen perustarkastus siten, että silmämääräisesti tarkastetaan osien ehjyys ja nestetiiveys. (Oman kokemukseni mukaan jousi 7 saattaa vanhemmiten murtua.)
Kun kuormaamaton ajoneuvo seisoo pyörillään, poljetaan jarrua. Tällöin säätimen karan on taivutettava jousta 7 kiinni vipuun 5. Liikematkan on oltava 1,6...2,4 mm. (eli jousen 7 ja vivun 5 välillä on oltava 1,6...2,4 mm välys, kun jarrua ei paineta.) Kun jarrua painetaan lisää, kara kääntää vipua 5 sen verran, kuin säädintangon 10 taivutusjäykkyys sallii.
***
En puutu tässä siihen, miten säätöön liittyvät mittaukset olisi tehtävä, mutta kerron periaatteellisessa mielessä säädöstä.
Kuten viestin alusta voi päätellä, on takajarrujen voima sitä suurempi, mitä pienempi välys jousen 7 ja vivun 5 välillä on. Välystä voidaan säätää löysäämällä ruuvit 2 ja 16, jolloin säätövivun kiinnikettä 3 voidaan siirtää.
***
Oikein säädetyt takajarrut eivät missään oloissa lukitu ennen etujarruja. Takajarrujen lukittuminen on sitä herkempää, mitä
- pienempi taka-akselilla oleva paino on (tyhjä bensiinisäiliö ja tavaratila, ei takamatkustajia)
- suurempi on hidastuvuus (dynaaminen akselipainojen muutos, muutos suurin pitävällä pinnalla kovassa jarrutuksessa).
Jos takajarrujen jarruvoima on liian suuri, takapyörät lukittuvat ennen etupyöriä ja auto kääntyy herkästi poikittain. Tämä vaara on ilmeinen, jos Samaran tai 11X:n takajousitus painuu jarrutuksessa. (Sitä, miltä takajousituksen painuminen tuntuu, voi kokeilla yrittämällä lähteä liikkeelle käsijarru päällä.)
Jos takajarrujen jarruvoima on liian pieni, ei parasta mahdollista hidastuvuutta voida saavuttaa.
Takajarrujen liian pienestä jarruvoimasta kielii se, että kovassa jarrutuksessa pitävällä pinnalla on poljinvoimaa etupyörien lukkiutumisen jälkeen lisättävä huomattavasti, ennenkuin takapyörät lukittuvat.
***
Takajousituksen madaltaminen tai takajousien kuoleentuminen lisäävät takajarruvoimaa. Jos jousitusta madalletaan, on paineensäädin säädettävä.
***
Säädin kaipaa liikuntaa, muuten on uhkana, että se jumittuu. Seuraavalla menettelyllä säädin toimii, varsinkin, jos vielä parin-kolmen vuoden välein vaihtaa jarrunesteen.
Silloin tällöin, ehkä parin kuukauden välein, vasen takapyörä ajetaan korokkeen päälle, niin että lähes koko taka-akselin paino lepää vasemmalla ja vasen takajousitus painuu kasaan.
Tällöin säädin käsittää, että taka-akselilla on suuri kuorma ja säädin antaa taakse suuren jarrupaineen.
Moottorin käydessä (jarrutehostimen vuoksi) painetaan jarrupoljinta useita kertoja voimakkaasti, ehkä 400...500 N voimalla (40...50 kg).
Tällöin säädin liikkuu, eikä jumitu.
Jumittumisesta on oireena ensin se, että vasen takapyörä jarruttaa vähemmän kuin oikea.
Lukemattomia jarrutyösylintereitä lienee vaihdettu turhaan, kun epätasaisen jarrutuksen syy onkin ollut paineensäätöventtiilissä.
***
Hakusanoja: РЕГУЛЯАТОР ДАВЛЕНИЯ, paineensäädin, paineenrajoitin, takajarrut, jarrut, jarruvoima