Sivu 1/2
Vaikka voissa paistais
Lähetetty: 20.8.2008 14:51
Kirjoittaja Pavlovits
Unkari. Tsekkoslovakia, Tsetsenia, Georgia.
Tänään tuli 40 vuotta siitä kun Neuvostopanssarit jyräsivät Tsekkoslovakiaan. Olin tuolloin varusmiehenä Ylämyllyllä ja silloin kaikki lomat peruutettiin. Aina kun kasarmilla kello pärähti, joku irvileuka huusi:"Tsekkoslovakiaan lähtöön, VALMISTU, aikaa kaksi minuuttia, varustus taisteluvarustus." Muutenkin valmiustilaa nostettiin ja kantahenkilökunnasta näki, että he ottivat asian vakavammin kuin me varusmiehet.
Re: Vaikka voissa paistais
Lähetetty: 20.8.2008 15:55
Kirjoittaja ,_,/ukka
Oliko tiedossa kumpaan "joukkueseen" siellä tsekeissä ois liitytty ja ketä vastaan hyökätty?
,_,/ukka
Re: Vaikka voissa paistais
Lähetetty: 20.8.2008 16:30
Kirjoittaja Jaska HKI
Pavlovits kirjoitti:Unkari. Tsekkoslovakia, Tsetsenia, Georgia.
Tänään tuli 40 vuotta siitä kun Neuvostopanssarit jyräsivät Tsekkoslovakiaan. Olin tuolloin varusmiehenä Ylämyllyllä ja silloin kaikki lomat peruutettiin. Aina kun kasarmilla kello pärähti, joku irvileuka huusi:"Tsekkoslovakiaan lähtöön, VALMISTU, aikaa kaksi minuuttia, varustus taisteluvarustus." Muutenkin valmiustilaa nostettiin ja kantahenkilökunnasta näki, että he ottivat asian vakavammin kuin me varusmiehet.
Muistan kun aikuiset oli noina aikoina aika vakavia kun edellisestä sodasta oli vasta reilut 20 vuotta.10 vuotias ei maailmanpolitiiksta paljon ymmärtänyt.
Re: Vaikka voissa paistais
Lähetetty: 20.8.2008 16:46
Kirjoittaja Ukki
Tervehdykset toivottelen.
42v sitten kun itse olin armeijassa, niin koulutuksessa ja harjoituksissa aina vihollinen tuli idän suunnalta. Eihän ne kapiaiset sanoneet sitä, mutta se suunta mitä he viittoivat oli itä. Tsaarin aika taisi olla Suomalaisille sellaista aikaa, että ei ollut Venäläisten pelkoa. En osaa pelätä itänaapureita. Enempi minua arveluttaa Suomen valtaapitävät, että eivät osaisikaan olla sovussa naapurin kanssa. Se tahtoo olla sillä lailla, että kun pienenmaan itseänsä täynnä oleva edustaja pääsee suurempien seuraan, niin pitää näyttää olemattoman suuruutensa.
Tämä nykyinen Gruusian kärhämä on hyvä esimerkki tästä. Ei siellä neuvottelijat EU:sta tee muuta kuin teatteria. Se on öljy ja kaasu jotka sen sanelevat. Kun Vennäänpoika sanoo, että hanat kiinni, niin jopa rupesi ratkaisu syntymään ja arvatkaapa ketkä nyökkäävät hyväksymisen merkiksi?
Re: Vaikka voissa paistais
Lähetetty: 20.8.2008 17:47
Kirjoittaja PECTOPAH MECTA HOMEP
,_,/ukka kirjoitti:Oliko tiedossa kumpaan "joukkueseen" siellä tsekeissä ois liitytty ja ketä vastaan hyökätty?
,_,/ukka
No eikös Suomi ole kuulunut Neuvostoliiton etupiiriin viimeiset 60 vuotta, joten oletettavasti me oltaisi menty istua napottamaan T-62:n kyytiin ja pelottelemaan tsekkoslovakialaisia. Noh, vitsi vitsinä. Luultavasti varusmiehet olisi lähteneet Suomen itärajalle, tuskin Prahaan asti. Tuon Tsekkoslovakian tapahtumien aikaanhan Neuvostoliitto toteutti muutamia voimannäyttö-toimenpiteitä myöskin Suomen rajalla.
Re: Vaikka voissa paistais
Lähetetty: 20.8.2008 19:12
Kirjoittaja Ukki
Tervehdykset toivottelen.
Ei Venäjä tarvitse näyttöjä Suomea varten. Se pitää vieläkin ja edelleenkin paikkansa se Mannerheimin sanoma lause:" Venäjä ei ole koskaan niin heikko, etteikö se olisi Suomea voimakkaampi" Hän varmasti tiesi Venajän voimavarat ja koon. Jatkosodan Suomalaiset aloittivat vastoin Mannerheimin tahtoa, kun hän tiesi etukäteen miten siinä tulee käymään.
Re: Vaikka voissa paistais
Lähetetty: 20.8.2008 21:16
Kirjoittaja RTJN65
Onhan hoettu että 1 suomalainen vastaa 10 venäläistä ja sitten ihmetelty että mitäs sitten kun tulee se yhdestoista??. No sen Marskikin tiesi että Venäjällä on muitakin rajoja ja niitä ukkoja on riitettävä muilekin rajoille.
Kun Neuvostoliitolla ei ollut tuossa loppuvuodesta-39 ja alkuvuodesta -40 muita kahinoita menossa niin sitä piippalakkia riitti sitten tänne meillekkin ihan riittämiin. Jo kesällä -41 oli tuo tilanne voimasuhteiltaan helpompi. Silloin oli näes veli venäläisellä muillakin rajoilla hiukka päänsärkyä.
Re: Vaikka voissa paistais
Lähetetty: 20.8.2008 21:30
Kirjoittaja ,_,/ukka
Re: Vaikka voissa paistais
Lähetetty: 21.8.2008 1:27
Kirjoittaja samarai
Ukki kirjoitti:. Tsaarin aika taisi olla Suomalaisille sellaista aikaa, että ei ollut Venäläisten pelkoa.
Vai niin.

No siinä mielessä ei tietysti ollut pelkoa, että Venäjän armeija oli jo suurruhtinaskunnan alueella estämässä kaikenlaiset toimet sen irrottamiseksi Venäjästä. Eli kyseessä oli tosiasiassa miehitys vaikka Suomi olikin Venäjän autonomia.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Sortokaudet
Re: Vaikka voissa paistais
Lähetetty: 21.8.2008 9:40
Kirjoittaja Ukki
Tervehdykset toivottelen.
Oliko asia niin, että silloin ei ollut Suomi nimistä valtiota jota miehittää. Ruotsi tuli sodassa Venäjää vastaan toiseksi ja luovutti tämän maa-alueen Venäläisille osaksi Venäjää. Tässä toiseksi tulossahan avusti hyvällä menestyksellä Ehrensvärd (nimi saattaa olla väärä se tuo muisti) niminen sotaherra, joka halusi tämän alueen pois Ruotsilta liitettäväksi Venäjään. Suomalaisuusliike vaati sitten myöhemmin itsenäisyyttä ja Suomi nimistä valtiota. Tätä vastusti suurinosa senaatin jäsenistä J.K.Paasikivi mukaan lukien. Venäjällä tapahtui Kronstatin kadettien kapina johon osallistui Helsingissäkin oleva laivasto-osasto, mutta eivät uskaltaneet ns. Suomalaisuusaatteeliset ottaa osaa. Lokakuun vallankumouksen jälkeen piti Leninin oikein erikoisesti Joulukuun 31 päivän iltana, vähän ennen puoltayötä, kutsua Suomalaiset hakemaan allekirjoitukset itsenäisyydelleen. Tästä nolosta asiasta ei ole paljon mainintoja virallisessa historiankirjoituksessa, eikä sitä opetettu kouluissa siihen aikaan, kun itse olin ns. Kansakoulussa. Elettiin sodanjälkeistä aikaa, sodan jossa taas tultiin toiseksi. Meidän onneksemme Stalin ei katsonut tarpeelliseksi koko Suomi maa-aluetta liitettäväksi NL:n. Hänellä taisi olla mietittävänään muita tärkeämpiä asioita, kuin tälläinen pikkiriikkinen Suomi.
Re: Vaikka voissa paistais
Lähetetty: 21.8.2008 14:34
Kirjoittaja RTJN65
Taisi isä aurinkoisella olla suunnitelmissa Suomen miehitys tuon keskieuroopan kapinan jälkeen (se kun oli listalla hänellä ensin) mutta tuona ajanjaksona asiat etenivät Euroopassa niin nopeasti että jos Isä aurinkoinen olisi homman pannut myöhemmin Suomen osalta alulle, olisi siitä syntynyt iso revohka muitten liittoutuneiden kanssa.
Se kai Isä aurinkoisen oli otettava huomioon, hällä kun oli tuota remontoitavaa tuon keskieuroopan kapinan jälkeen.
Re: Vaikka voissa paistais
Lähetetty: 21.8.2008 15:49
Kirjoittaja Ukki
Tervehdykset toivottelen.
Kun sodankäyntiä ajatellaan niin voidaan kai todeta, että Joosehvi oli viisasmies. Hän teki hyökkäämättömyyssopimuksen Aatun kanssa, että sai hieman lisäaikaa varusteluun. Hän kyllä tiesi Aatun hyökkäävän. Samoin Suomen kohtalo jatkosodan loppuvaiheissa. Liittoutuneet olivat etenemässä Saksassa melko nopeasti. Silloin Jooseppi irroitti lähimpiä joukkoja, joiden tärkeys oli vähäisempi kuin Berliinin haltuunotto. Nämä joukot olivat Suoman rintamalta ja näin Suomalaiset pelastuivat liittämisestä NL:oon. Olisihan Jooseppi menettänyt kasvonsa, jos olisi tämän jälkeen valloittanut Suomen kun rauhansopimus oli solmittu.
Sota ja rauha ovat sellaisia ilmiöitä, että ne vaativat erittäin paljon viisautta hallinnoimisesta vastaavilta. Asiat on nähtävä kokonaisvaltaisesti ja mitä mistäkin voi seurata ja miten näihin pitäisi vastata.
Aatun sokaisi suuruudenhulluus, hän ei uskonut Marsalkoitaan heidän kertoessaan kuinka suuri on Venäjä. Pahinta oli se, että hän avasi toisen rintaman ja sitähän ei kestä mikään valtio. Äkkiä voi saada ns. pikavoittoja, mutta sitten voimat ehtyvät. Valloittaa Eurooppa ja iso osa Aasiaa, millä voimilla taktiikalla sinä itse sen tekisit? Minä en saa korvieni välistä irti miten sen tekisin. Joten sen suhteen elellään ihan rauhassa ja pelkoa tuntematta.
Re: Vaikka voissa paistais
Lähetetty: 22.8.2008 2:14
Kirjoittaja samarai
Ukki kirjoitti:Tervehdykset toivottelen.
Oliko asia niin, että silloin ei ollut Suomi nimistä valtiota jota miehittää. Ruotsi tuli sodassa Venäjää vastaan toiseksi ja luovutti tämän maa-alueen Venäläisille osaksi Venäjää.
Näinhän se tietysti on, jos "miehitys" käsitetään vain toisen valtion alueella tapahtuvaksi. On kuitenkin huomioitava, että vaikka Suomi oli osa Venäjää oli sillä huomattava autonominen asema (1800-luku), jolla oli oma Senaatti, lainsäädäntö, armeija (Suomen kaarti) ja tulliraja Venäjän kanssa. Lisäksi vielä oma raha, viralliset kielet, postilaitos, uskontokunta jne.
Eli näin Suomen valtio syntyi pikkuhiljaa juuri 1800-luvulla, ei pelkästään "parissa päivässä" Venäjän vallankumouksen seurauksena. Mielestäni tällöin Venäjän armeijan läsnäoloa voi pitää kyllä "miehityksenä", koska sen tehtävänä täällä oli juuri varmistaa Suomi osana Venäjää, vaikka se valtaamallaan "omalla maa-alueellaan" olikin. Kyse on myös kansan halusta ja tahdosta, tuskinpa sitä kuitenkaan ainakaan silloin suurin osa kansasta tahtoi luopua autonomiasta ja liittyä kokonaan Venäjän imperiumiin, johon tsaari oli Suomea kovasti ajamassa?
Jos mennään sitten 1700-luvulle, silloin ainakin Venäjä miehitti Suomen virallisesti kaksi kertaa. (Isoviha/pikkuviha). Eli tunkeutui Ruotsin valtion alueelle.

Re: Vaikka voissa paistais
Lähetetty: 22.8.2008 2:35
Kirjoittaja PöyhöinKuusaalt
Onko täällä Höyrytty ameriikkkalaisten menosta melkein mihin vain? Enemmän hän sieltä on menty ympäriämpäri kuin tuolta idästä. Riehuvat nyt siellä Apkanistanissa, jonka itse aseistivat sillon tässä eräänä päivänä Venättä vastaan. Ja Irakinkin nuo varustivat Irania vastaan.
Pelkäättekö todella tuota Itää? Entäs Atlantintakaisia? Se se vasta olisi vihoviimeistä jos Japit taas lähtisivät rynnistämään. Ne on niin pervoa sakkia, että siinä sitä siimassa oltaisiin.
Kyllä on uutisointi melkoista. Kykaan ei viittaa Korean, Vietnamin ja moniin Etelä-Amerikan konflikteihin kun Atlantin takaa taas lentotukialukset purjehtivat pelastamaan jokun maan kansaa HirmuHallitsijoilta.
Amerikat ovat kuuluneet jo iät ajat USA:n etupiiriin. Jokaisella isolla on etu- ja takapiirinsä vaikka ne nuotiolla krillaisi. Nykyään vaan se KondomiLiisa Riisi on melkein joka paikassa kertomassa siitä, miten he järjestävät kansan asiat kuntoon, kun nuo kunnottomat johtajat eivät sitä tee.
Mutta nenille tulee isoillekin. Afganistanissa kaikille. Etiopiassa kaikille siirtomaa-armeijoille. Somaliassa Jenkille. Onneksi on monia maita, johon eivät uskalla mennä isotkaan. Sudanissa ja Darfurissa saattaisivat Ihmiset tarvita oikeasti jonkun apua. Ei vaan ole menijöitä. Ei uskalla kukaan mennä Nigeriaan palauttamaan järjestystä ja turvaamaan Hellin öljyn tuotantoa.
Mitäs sitä höyryämään tai paistamaan. Sama rähinä jatkuu kautta historian kautta maailman. Mitä isompaa ollaan ulospäin sitä rikkinäisempiä sisältä. Jos ei hajota ulkoisiin sotiin, niin kohta on sellainen sisäinen kaaos, että on lähdettävä sinne ulkomaille riehumaan. Se nyt vaan näyttää olevan saakelin sama mitä sitä on aiemmin tapahtunut. Sama meno jatkuu ja toisinaan eikun pahenee.
Re: Vaikka voissa paistais
Lähetetty: 22.8.2008 9:30
Kirjoittaja Ukki
Tervehdykset toivottelen.
USA:sta puhuminen sotijana ja miehittäjänä ei ole "in"sillä sen sotavoimathan ovat vapauttamassa valtioita orjuudesta. Tietysti samalla tulevat vapautetun maan luonnonvarat USA:n käyttöön. Somaliassa ei ole mainittavia raaka-aineita ja tietysti se asia, että vapauttajille tuli turpiin heti ekalla yrittämällä, kun Somalit vetivät auton perässä vapaustaistelijaa TV:n kuvausryhmän paikalla ollessa. Hetikohta Ameriikkalaiset vetivät joukkonsa pois ja Presidentti ilmoitti puheessaan, että Somalit ovat sivistymätön Barbaarinen kansa eikä sivistyneelle valtiolle ole sopivaa sotia heidän kanssa.
Toinen asia on, että Venäjä on tuossa vieressä ja olemme aina olleet tekemisissä heidän kanssa ja tulemme olemaan edelleenkin. Suurimman osan vuosisadoista olemme olleet sovussa ja rauhassa, lukuunottamatta muutamaa sodanvuotta. Liikennettä ja yhteiseloa rajan yli on ollut aina ja tulee olemaan. Toivottavasti rauhallisissa merkeissä tulevinakin vuosisatoina ja -tuhansina.