Sivu 1/2
lanttukukko!
Lähetetty: 23.11.2011 9:38
Kirjoittaja lola
Tänään on koittanut se päivä jolloin mie haluan tehä ensimmäisen lanttukukkoni! Voi jummi jammi

Mitähän syntyy? No reseptistä se ei jää kiinni, se on saatu äidiltä, joka on saanut sen äidiltään jne... Leivinuuni on lämpiämässä ja taikinan teko aloitettiin jo eilen illalla + lantut on kiehumassa. Lihat on valmiina siis hyvät lihat, kunnon kinkkua kuutioina siis ei kypsennettyä vaan sitä ruhonosaa ja rasvaista kylkeä! Rupes tekemään jumalattomasti mieli lanttukukkoa kun kävin joenkaupungissa vaan se hinta 14€ kilo ei perskules!! Arvelin tehdä tuollaisen 3kg kukon, joten olis aikas tyyristä ostaa sellainen kaupasta! Toivotaan parasta ja pelätään pahinta

Sitten ei löytynyt punaista voita joten, tein siitä sinisestä punaista lisäämällä siihen tuon suolan maku tuntumalla!
Onneksi on jotain tullu keittiössä aijemminkin puuhailtua joten ei heti mene sormi suuhun toivottavasti?
Re: lanttukukko!
Lähetetty: 23.11.2011 10:43
Kirjoittaja Jouska
Moi,
Täytyy sanoa, etten ole koskaan aiemmin kuullutkaan lanttukukosta, enkä edes tiedä miltä se näyttää. Sen kyllä tiedän että kaikki ruoat, mitkä omassa leivinuunissa paistaa ovat hyviä.

Re: lanttukukko!
Lähetetty: 23.11.2011 11:05
Kirjoittaja Sdelano v SSSR
Terve!
Tov. Jouska, lanttukukko on aivan kuin kalakukko, kalan asemasta vain käytetään lanttua.
Tov. lola, menestystä kukontekoon!
SvS
Re: lanttukukko!
Lähetetty: 23.11.2011 13:15
Kirjoittaja Pavlovits
Vaikein osahan siinä on ummistaminen. Kuitenkin se vuotaa, joten muistithan jättää taikinasta paikkaustarpeita. Hyvältä näyttävät nuo tarpeet, monesti niissäkin vähän oikaistaan. Ei voi kuin surkutella etelän miehiä, jotka eivät ole kuulleet saati maistaneet moista. Kunhan olet saanut tuon nautittua, voisit valistaa vähän muistakin itäsuomalaisista herkuista.
Re: lanttukukko!
Lähetetty: 23.11.2011 13:53
Kirjoittaja lola
Paikkaustarpeet jäi taikinakulhon pohjalle ja juuri katsottuoani oli "vain" yksi ns. vuotokohta jonka pistin umpeen! vielä menee sellainen 3-4h kunnes on paistunut sitten vielä 30-50min annetaan levätä ja eiku syömään punaisella voilla höystettynä tietysti.
Joo voidaan palata sellaisilla tarpeilla / ruuilla seuraavaksi asiaan kuin sultsinat!
Re: lanttukukko!
Lähetetty: 23.11.2011 14:58
Kirjoittaja Sdelano v SSSR
Pavlovits kirjoitti: Ei voi kuin surkutella etelän miehiä, jotka eivät ole kuulleet saati maistaneet moista.
Ahaa!
Jokos siellä on kuultu appelsiineista tai pizzasta (iännettään
pitsa)?
SvS
Re: lanttukukko!
Lähetetty: 23.11.2011 15:06
Kirjoittaja Jaska HKI
Lanttukukko kuuluu herkkuihini.Olen Kainuusta ja vaimo tekee sen samalla reseptillä kuin äitini teki.Vaimon äiti on Pohjois-Karjalasta.Ruisjauhoja suurin osa sidokseksi pari dl.vehnäjauhoja.Tietenkin rasvaista siankylkeä maun mukaan.
Re: lanttukukko!
Lähetetty: 23.11.2011 15:12
Kirjoittaja Jouska
Moi,
Kattokaas nyt välillä sinne uuniinkin sitä kukkoa, meinaan ettei vaan olisi uuni liian kuuma

Re: lanttukukko!
Lähetetty: 23.11.2011 15:57
Kirjoittaja Pavlovits
Ja kukon avaamiseenhan on kaksi tapaa: leikataan sivusta siivuja kuten leivästä, tai savolainen tapa, jossa päältä keskeltä aletaan leikkaamaan spiraalimaisesti tuuman levyistä nauhaa, josta murretaan sopiva pätkä ja sen päälle haarukalla täytettä.
Re: lanttukukko!
Lähetetty: 23.11.2011 17:38
Kirjoittaja lola
Mennään tuolla Karjalaisten tyylillä eli leikataan siivuja. Se saattaa olla aika sama resepti kuin mulla eli pääosa ruisjauhoja ja hiukan vehnäjauhoja mukaan kunnes on sellainen muovailuvahamainen taikina. Nyt on kukko olkona uunista vetäytymässä
Siis sultsinat tai vatruskat seuraavaks!
Tuossa halukkaille resepti
Ilomantsilainen vatruska
Ilomantsin Möhkössä 1898 syntynyt Hanna Laakkonen kertoo ilomantsilaisten vatruskojen alkuperästä:
"Minun äitini äiti olj syljlapsena viety Venäjälle näläkee pakkoon Suomesta. Kun hiän tulj neljäntoista vanahana takaisin Suomeen, ja hänen vanhempasa tulivat kansa, kun Suomeen olj tullu hyvä aika, niin hyö olj tuoneet sen vatruskantekomallin tullessaan. Minä vähän muistelen, jotta olj Petroskoin puolella. Rajan pinnassa niitä ei ou tehty, van Venäjällä. Äiti ja mummo opettivat sitten tuttavii emäntii Möhkössä vatruskoita tekemään."
(Rauha Makkonen, Ruotsit ruuvvalla)
Piirakan teko
Ilomantsiin 1950-luvulla avioitunut Parppeinpirtin vatruskamestari Ritva Martiskainen kertoo oppineensa vatruskantekotaidon Möhkössä asuneelta anopiltaan. Hän kuvaa vatruskantekoa:
Raaka-aineet:
"Kuuskymmentä vatruskoo tulloo kolomesta kilosta perunnoo ja sitte puoltoista killoo riissii ja voita ja suolloo. Ja par koprallista vehnäjauhhoo. Voita pittää olla 750 g voitelluun ja riissin sekkaan."
Taikinan valmistus
”Ensin keitetään perunat ja sitten ne kuoritaan kuumana ja pannaan sosemyllyn läpi kuumana. Sitten ne jiähytettään ja lisätään 1-2 vatkattuu kananmunnoo ja pari koprallista jauhoo.”
Leipominen (=paistaminen)
"Ensin tehhään pötky taikinasta. Sitte se palotellaan ja taputettaan ohueksi kakkaraksi.” ”Sitte pannaan keitetty, irallinen riissi toiselle puolelle ja taitettaan. Sitte pannaan uuniin ja paistettaa kolomessasaassa
asteessa niin kauan kun ovat piältä ruskeita."
"Ennen syömistä voiellaan voisulalla ja syyvvään munavoin kera."
"Hyvä vatruska on ohutkuorinen ja siinä on riisitäyte irrallaan. Se on hyvänvärinen ja voilla voijeltu."
"Joka keitetyn paistaa, se makean maistaa"
Maista sinäkin!
Re: lanttukukko!
Lähetetty: 24.11.2011 0:03
Kirjoittaja Vanja-eno
Sukuni on Kannakselta kotoisin ja jo pienestä pitäen olen saanut maistella mm. Lanttukukko joka on suurta herkkuani. Toivottavasti kukko onnistui.

Re: lanttukukko!
Lähetetty: 24.11.2011 8:49
Kirjoittaja lola
Oli niin hyvää että söin itseni ähkyyn piti panna maate ruuan jälkeen! Vaimo sanoi että jouluksi on tehtävä toinen lanttukukko!
Re: lanttukukko!
Lähetetty: 24.11.2011 11:28
Kirjoittaja t.eskola
Alkaa täälläkin inspiraatio kasvaa lanttukukon väkertämistä kohtaan, kun tälläista tekstiä lukee!
Joensuussa/Pohjois-Karjalassa kannattaa ostaa lanttukukko Kyösti Pakarinen nimiseltä sedältä. Kävi viime lauantaina työpaikalla ja lanttukukko tuli ostettua, ja on muuten uskomattoman hyvä. Kymmenen vuotta sitten tuli tuolta sedältä ensimmäinen kukko ostettua, eli lienee pitkän linjan harrastaja?
Re: lanttukukko!
Lähetetty: 24.11.2011 19:03
Kirjoittaja AI
Re: lanttukukko!
Lähetetty: 24.11.2011 22:54
Kirjoittaja t.eskola
Sillälailla. Silminnäkijän selitys mahtava:
"- Asia tuli Puumala-lehden tietoon iäkkäältä rouvalta, joka oli arvellut kauppamiehen olleen karppauksen vastustaja..."
Tais olla Lieksassakin kukkohuijaus viime kesänä. Henkilö oli dyykannut kukot roskiksesta tai mistä lie, ja myi niitä sikamaisella hinnalla, tyyliin 30eur. Siinäpä sitten viattomat vanhukset kärvistelivät lompsa tyhjänä ja vatta kipeenä
Elkää ikinä ostako vieraalta kukkoa, vaan leipokaa omat
